Maar massaal demonsteren is door het harde optreden van het leger te gevaarlijk geworden. Daarom bedachten de Myanmarezen een nieuwe strategie. Ze organiseren nu flashmobs waarbij de demonstranten korte tijd samenkomen en veel aandacht trekken. Voordat de politie de kans krijgt ze te arresteren, splitsen de betogers op.

Ook hier speelt de punkgemeenschap een belangrijke rol in, vertelt Kyaw Kyaw. Zijn vrienden en hij staan op de uitkijk voor de politie en het leger. Zodra ze die signaleren, bellen ze meteen de leider van de flashmob om de demonstranten te waarschuwen. “Als de politie komt, gebruiken we codetaal, zoals ‘uw bestelling is klaar'”, legt Kyaw Kyaw uit.

Het liefst zou de 33-jarige punker meedoen aan de flashmobs, maar vanwege zijn opvallende uiterlijk is hij een te makkelijk doelwit. “Ze kunnen mij zo opsporen. Bovendien spioneren veel mensen in mijn buurt voor het leger.”

Food Not Bombs

Toen Kyaw Kyaw Rebel Riot oprichtte in 2007, was het leger ook aan de macht. Al snel beseften de punkers dat muziek alleen niet voldoende was om het systeem te bestrijden. Daarom begon de band met allerlei hulpacties voor de arme bevolking in het land. “Het is te makkelijk om te klagen over een systeem waar je tegen bent. Het is daarom belangrijk dat je een volgende stap zet en er iets aan doet.”

Met hun project Food Not Bombs delen ze gratis voedselpakketten uit aan daklozen. Met datzelfde project zorgen ze er nu voor dat de demonstranten en hun families voldoende te eten hebben. “Veel Myanmarezen die de straat op gaan, zijn hun baan verloren en hebben dus geen inkomen. Daarom zorgen wij voor bijvoorbeeld rijst, aardappelen, olie en een klein beetje geld.”

2021-05-08 21:07:02

Aangeboden door: nos.nl