De prijs van één zo’n ‘tegenraket’ wordt geschat op 20.000 tot 100.000 dollar. Fabrikant Rafael Advanced Defense Systems claimt dat Iron Dome ruim 90 procent van alle dreiging onklaar maakt. Maar het aantal tegenraketten is beperkt en dat wordt gezien als de achilleshiel van het systeem.

“De militanten proberen Iron Dome te overbelasten door er heel veel goedkope projectielen op af te schieten”, zegt Wouter van der Wiel. Hij is projectleider lucht- en raketverdediging bij onderzoeksbureau TNO. “In een zo’n launcher zitten twintig raketten en zodra die op zijn, sta je met lege handen.”

Luchtaanvallen met F-16’s

Ook luitenant-kolonel Bolder vermoedt dat dit de strategie is achter de vele honderden afgevuurde raketten. Daarom is het volgens hem belangrijk voor het Israëlische leger om aanvullende actie te ondernemen, om zo overbelasting van het afweersysteem te voorkomen. “Dat wordt een combinatie van inlichtingen inwinnen en vervolgens luchtaanvallen uitvoeren op lanceerinstallaties en commandoposten.”

De Israëlische krant Haaretz schrijft dat er inmiddels honderden luchtaanvallen zijn uitgevoerd op Hamas-doelwitten in de Gazastrook. Volgens Israël zijn daarbij enkele belangrijke Hamas-commandanten gedood.

Onder meer met F-16-straaljagers werden gebouwen in het dichtbevolkte gebied verwoest:

2021-05-13 08:27:26

Aangeboden door: nos.nl