Er is op dit moment geen zicht op uitzetting van drie Marokkaanse vreemdelingen binnen een redelijke termijn naar Marokko. Daarom mogen de mannen niet langer worden vastgehouden in vreemdelingendetentie. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter.

De zaak was aangespannen door de drie vreemdelingen. Ze waren in hoger beroep gegaan tegen een besluit van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid van eind 2020 om hen in bewaring te stellen. Dat deed de staatssecretaris om er zeker van te zijn dat ze naar Marokko konden worden uitgezet.

Maar voor er sprake is van uitzetting, moeten ze eerst een tijdelijk reisdocument krijgen van de Marokkaanse autoriteiten. Marokko heeft al sinds 2020 niet meer zo’n zogenoemd laissez-passer afgegeven.

Uitzetting

Een van de mannen zou al sinds 2008 op het reisdocument van de Marokkaanse autoriteiten wachten. De staatssecretaris heeft al meerdere keren navraag gedaan, maar dat leidde niet tot afgifte.

Omdat de staatssecretaris niet weet wanneer de situatie verbetert, oordeelde de Raad van State dat er voor de drie Marokkanen geen zicht is op uitzetting naar Marokko binnen een redelijke termijn. Ze moeten dus worden vrijgelaten.

De uitspraak van de hoogste bestuursrechter gaat specifiek over deze drie mannen. Het is onbekend wat de uitspraak betekent voor andere vreemdelingen in Nederland zonder zicht op uitzetting.

2021-04-02 17:28:48

Aangeboden door: nos.nl