Bij een protest op de Koekamp in Den Haag werd kort stilgestaan bij het overlijden van Conings. Michel Reijinga, organisator van de ‘koffiedrinken’-demonstraties, vroeg het publiek om een moment stilte. “Enkele minuten geleden kwam het bericht binnen, dat onze Belgische strijder Jurgen Conings gevonden is. En daarom vraag ik even één minuutje stilte voor Jürgen Conings”. De toehoorders waren uiteindelijk iets langer dan een halve minuut stil. Ze waren op de Koekamp bijeen ter herinnering aan een uit de hand gelopen antilockdownprotest, door hen “de slag om het Malieveld” genoemd.

Op sociale media verschijnen reacties van mensen die twijfelen aan de toedracht van Conings’ overlijden. Zij vinden het verdacht dat uitgerekend de burgemeester van Maaseik, Johan Tollenaere, het lichaam bij het mountainbiken aantrof in Nationaal Park Hoge Kempen, nadat een zoektocht van 34 dagen niets had opgeleverd.

‘Ik dacht onmiddellijk aan Conings’

“Ik kwam ergens op een stuk waar weinig mensen komen en ik rook onmiddellijk een sterke lijkgeur. Toen dacht ik inderdaad onmiddellijk aan Conings”, licht Tollenaere toe bij de Belgische omroep VRT. “Ik heb de coördinaten aan de politiediensten doorgegeven, die hebben op enkele meters afstand het lijk gevonden”. Volgens de VRT lag er een wapen bij het lichaam en heeft de oud-militair zichzelf om het leven gebracht.

De burgemeester zei het lichaam niet zelf te hebben gezien. Hij besloot niet dichterbij te komen omdat hij aan de geur kon ruiken dat het lichaam vermoedelijk in een verre staat van ontbinding was.

Ook om het sporenonderzoek niet in de weg te zitten, besloot hij de politie direct in te schakelen. Tollenaere zei dat hij geregeld in het gebied fietst.

De burgemeester bevestigde eerder vanmiddag ook aan de NOS dat hij het lichaam van Conings vond tijdens een mountainbiketocht in het park. Daar was sinds mei met man en macht naar Conings gezocht.

De militair stal afgelopen mei wapens uit een depot van Defensie. Hij had extreemrechtse sympathieën en werd verdacht van een aantal bedreigingen. Hij werkte sinds 1992 bij de Belgische defensie.

2021-06-20 15:57:32

Aangeboden door: nos.nl