Gevolgen kwaliteit

De ondernemingsraad vreest dat de hoge productiesnelheid van het inloopteam gevolgen heeft voor de kwaliteit en mogelijk leidt tot tunnelvisie.

Zaken waarvan de zitting al heeft plaatsgevonden, worden ook aan de inloopkamer overgedragen. Onervaren juridisch medewerkers moeten vervolgens een vonnis schrijven op basis van de aantekeningen van de rechter, zegt de ondernemingsraad.

“De veiligheidsrem is dat er rechters aan het stuur zitten. Zij hebben uiteindelijk altijd de macht om te zeggen: ‘Nee, dit neem ik niet voor mijn rekening'”, zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. “Als een rechter vindt dat er een fysieke zitting moet komen, dan gebeurt dat.”

Online zittingen

Ook online zittingen, volgens de raad een “belangrijk onderdeel van efficiënter werken”, zijn volgens rechters “onwenselijk voor een goede rechtspleging”.

Maar omwille van de tijd zal een rechter van een inloopkamer er niet snel voor kiezen een fysieke zitting te houden, meent rechter Jan Bram de Groot. “Het gaat niet werken als ik voor een zitting naar Amsterdam moet reizen. Digitale zittingen zijn essentieel om op deze manier achterstanden in te lopen.”

2021-05-26 12:14:01

Aangeboden door: nos.nl