Gyarmati, zelf homoseksueel, spreekt uit ervaring. “Toen ik in Nederland woonde, viel het me op dat je daar geen geheim hoeft te maken van je seksuele voorkeur. Ik weet nog dat een Nederlandse docente aan mij vroeg: ‘Val je op mannen of op vrouwen?’ Ik schrok van die vraag, omdat ik zoiets niet gewend was. Als ik er nu op terugkijk vind ik het hartverwarmend dat zo’n vraag normaal is.”

Wet is wet

We moeten ergens beginnen, zegt ook de Hongaarse lhbti-activist Szonja Zsíros, die sinds vier jaar in Leiden woont. “Eerst dacht ik: er zijn maar een paar landen die zich hier druk over maken. Maar nu laten zo veel landen, zo veel bedrijven zien dat ze betrokken zijn. Het is een stap, we gaan toe naar een kleine beweging.”

Tegelijkertijd vrezen Zsíros en Gyarmati dat de regenboogacties van gisteren uiteindelijk weinig impact zullen hebben. “Iedere vorm van steun is natuurlijk heel erg welkom, maar wet is wet”, zegt de 26-jarige Zsíros. “Van de wet die het homoparen verbiedt om kinderen te adopteren dacht ik vorig jaar ook: dat kunnen ze niet maken. En ze deden het toch.”

Gyarmati, die nog altijd vloeiend Nederlands spreekt, denkt dat bepaalde opvattingen in Hongarije te diepgeworteld zijn voor grote veranderingen. “Mensen die op dit gebied heel conservatief zijn, gaan echt niet veranderen als ze overal regenboogkleuren zien. Misschien beschouwen zij de acties juist als een soort agressieve druk.”

Hongaarse driekleur

Volgens correspondent David Jan Godfroid voelt de Hongaarse regering zich er in ieder geval wel door aangevallen. “Zij zeggen: Hongarije heeft nu eenmaal traditionele wetten en een traditionele manier van leven. Europa moet ons niet opleggen dat we daarvan af moeten wijken.”

Verder lijkt de kwestie in Hongarije niet zo veel aandacht te krijgen, zegt Godfroid. “Behalve natuurlijk in de lhbti-gemeenschap. Maar aan gewone Hongaren gaat het een beetje voorbij.”

Als reactie op de regenboogverlichting plaatste de Hongaarse premier Orbán gisteravond onderstaande foto op Facebook, waarop te zien is dat verschillende Hongaarse gebouwen zijn verlicht in de nationale driekleur – rood, wit en groen:

2021-06-24 14:16:39

Aangeboden door: nos.nl