De voorzitter van de grootste vakbond, de Centrale Unie van Arbeiders CUT, riep president Duque op een persconferentie op de belastinghervorming niet door te laten gaan.

In het wetsvoorstel staat dat de belasting wordt verhoogd voor burgers en bedrijven en dat veel uitzonderingen die nu bestaan worden geschrapt. De regering wil daarmee omgerekend bijna 5 miljard euro besparen, wat gelijkstaat aan 2 procent van het bruto binnenlands product.

Een topambtenaar van Financiën zei dat dat verlaagd kan worden naar tegen de 4 miljard euro om de wet door het parlement te krijgen. De regering wil ook de btw verhogen. De hervormingen zouden nodig zijn om de financiële positie van het land te waarborgen.

De president zei op televisie dat hij begrijpt dat er gedemonstreerd wordt, maar dat hij het onacceptabel vindt dat er zoveel geweld bij wordt gebruikt. Al sinds eind 2019 wordt er geregeld tegen zijn beleid gedemonstreerd.

De protesten gingen door ondanks een bevel van de rechter om ze uit te stellen vanwege het coronavirus. Het aantal coronadoden in het land is opgelopen tot een recordaantal van bijna 500 per dag en de IC’s zijn voor meer dan 90 procent bezet.

Vakbondsleiders riepen de bevolking op om ook vandaag te demonstreren en hebben voor 19 mei nieuwe protesten aangekondigd.

2021-04-29 11:08:46

Aangeboden door: nos.nl