De nieuwe douanegrens over de Ierse Zee is niet het enige wat onrust veroorzaakt bij protestants-unionistische gemeenschap. Protestantse relschoppers richtten de afgelopen dagen ook hun woede op de Noord-Ierse politiechef Simon Byrne. Dat heeft de maken met de begrafenis van voormalig IRA-kopstuk Bobby Storey, waar vorig jaar 2000 mensen op afkwamen en waar ook politici van de republikeinse partij Sinn Féin waren. Niemand hield zich aan de coronaregels en de politie greep niet in.

“Vorige week maakte het Noord-Ierse Openbaar Ministerie bekend niemand te vervolgen die bij de begrafenis aanwezig was. Ze gaven als reden dat de Noord-Ierse politie vooraf overleg heeft gevoerd met de organisatoren van de begrafenis. Ze konden niet meer op die afspraken terugkomen. Protestanten zijn hier boos over”, aldus Van der Horst.

De unionistische partijen hebben Byrne opgeroepen om af te treden, omdat hun vertrouwen in hem is geschaad.

Altijd spanningen

Jaren geleden stonden de buitenlandse kranten vol met berichten over spanningen in Noord-Ierland. Maar sinds de vredesakkoorden van 1998 is dat een stuk minder. “Dat wekt de indruk dat het rustig is, maar dat is niet het geval. Er zijn elk jaar wel rellen met de politie, de protestanten en katholieken blijven elkaar bestoken”, vertelt Van der Horst. “Geweld is hier nooit helemaal verdwenen.”

De laatste dagen gingen vooral jongeren de straat op. Tien relschoppers zijn geïdentificeerd, onder wie twee kinderen van 13 en 14. Volgens Arlene Foster, leider van de Democratic Unionist Party (DUP), zijn de jongeren “gefrustreerd door de gebeurtenissen van vorige week”. Toch riep ze hen op geen dingen te doen waarmee ze hun eigen leven verwoesten, schrijft de BBC.

Op haar beurt beschuldigt de Sinn Féin-partij de DUP er juist van de jongeren “gevoed te hebben met misinformatie en leugens”. Daardoor zouden ze denken dat hun identiteit bedreigd wordt, terwijl dat volgens de republikeinse partij niet waar is.

2021-04-06 19:44:41

Aangeboden door: nos.nl