Zijn de vaccinaties nu de allesbepalende factor bij het verdere verloop van de epidemie of spelen de versoepelingen die nu doorgevoerd zijn en worden ook een rol?

Wallinga: “Bij de simulaties die wij maken kun je het effect van bepaalde factoren die meespelen uitzetten. Op basis van wat we zien als we aannemen dat we niet zouden vaccineren, kun je zeggen dat vrijwel alles wat nu gebeurt wordt aangedreven door het vaccineren. Dat er nu zo snel zo veel mensen worden gevaccineerd, zorgt ervoor dat het aantal mensen dat vatbaar is voor het virus in hoog tempo afneemt. Dat gaat veel sneller dan het ooit zou zijn gegaan door natuurlijke infecties. Alles wat we nu zien van de epidemie is in zeer sterke mate beïnvloed door de vaccinaties, en pas in tweede instantie door andere factoren.”

Onderzoek van het RIVM heeft aangetoond dat het Pfizer/BioNTech-vaccin zeer effectief is bij ouderen.

Van Dissel: “We hebben laten zien dat het vaccin de oudste mensen heel redelijk beschermt tegen ziekte, maar vooral tegen ziekenhuisopname en overlijden. Bij de groep 85-plussers is de bescherming tegen ziekte iets minder, maar tegen ziekenhuisopname en overlijden nog steeds 90 tot 94 procent. Dat is buitengewoon effectief als je het bijvoorbeeld vergelijkt met het griepvaccin. Brits onderzoek wijst trouwens uit dat Pfizer/BioNTech en AstraZeneca nauwelijks verschillen in het tegengaan van ziekenhuisopnames en overlijdens.”

Allemaal optimistische geluiden. Hoe zit het met de Indiase variant (delta-variant) die zich snel verspreidt in het Verenigd Koninkrijk en volgens wetenschappers daar zo’n 60 procent besmettelijker is dan de Britse variant (alpha-variant)?

Wallinga: “Hier in Nederland, maar ook in Denemarken en Duitsland, zien we deze variant nog maar heel incidenteel. Er is geen snelle verspreiding en dat was met de Britse variant wel anders. De situatie in Engeland verschilt wezenlijk van hier. Daar zijn veel meer mensen gevaccineerd, maar een groot aantal heeft nog maar één prik gehad. En er is veel meer met AstraZeneca gevaccineerd.

Daardoor is de situatie in Engeland niet goed vergelijkbaar met de situatie hier en weten we nog te weinig om te kunnen zeggen wat dit voor Nederland gaat betekenen. In ieder geval heeft ons land veel minder contact met India dan Engeland. Daar leven grote Indiase gemeenschappen en er is heel veel verkeer met India.”

Maar komt die Indiase variant niet vanzelf op veel grotere schaal hier door onze nauwe contacten met Engeland?

Wallinga: “Het is zorgelijk wat er in Engeland gebeurt, maar het is lastig om dat direct naar Nederland te vertalen. We kunnen nu niet zeggen dat het ook voor ons een heel groot probleem gaat worden. We moeten realistisch zijn. Alle cijfers gaan de goede kant op, maar het is nog geen gelopen race.

We zijn wel echt heel erg op de goede weg. De Indiase variant is ook in Engeland een heel ander verhaal dan de Britse variant een half jaar geleden. Toen waren de ziekenhuizen overvol, daar is nu geen sprake van. Het gaat goed en het gaat steeds beter.”

Duitsland heeft beperkingen ingesteld voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk.

Van Dissel: “Het OMT heeft het kabinet geadviseerd om een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur voor inreizen te verlangen, in sommige gevallen aangevuld met een antigeensneltest op de dag van vertrek. Iemand die positief getest wordt, mag niet reizen. Aangevuld met de intussen ingestelde verplichte quarantaine van 10 dagen na binnenkomst in Nederland of 5 dagen na een negatieve PCR-test, is dat volgens ons voldoende om de insleep van virusvarianten onder controle te houden.

Wij hebben daarmee een generieke aanpak geadviseerd, geldig voor alle inkomende reizigers. Om het voorbeeld van de Indiase variant te nemen, die komt niet alleen in India en het Verenigd Koninkrijk voor, maar bijvoorbeeld ook al in landen om ons heen zoals België.”

2021-06-12 07:00:06

Aangeboden door: nos.nl