Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5503 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1265 minder dan gisteren.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests doorgaans hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een ‘inhaaleffect’ ontstaat.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests: afgelopen week werden gemiddeld 7179 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 7 procent vergeleken met vorige week.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 3,9 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

Het aantal gevaccineerden loopt achter op de oorspronkelijke planning. De prognose van het aantal gevaccineerden is halverwege maart naar beneden bijgesteld.

2499 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er liggen nu 2499 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2554), van wie 784 op de IC (gisteren: 794), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

28 overleden covidpatiënten

Bij het RIVM werden 28 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 31. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 25 doden per dag, tegen 19 doden per dag een week eerder.

Hoe het dodental zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 178 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 186.

2021-04-14 15:22:27

Aangeboden door: nos.nl