Het RIVM meldt dat zwangere vrouwen zich kunnen laten vaccineren met zogeheten mRNA-vaccins als Pfizer en Moderna. Voorheen gold het advies om alleen kwetsbare vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te vaccineren.

In de VS zijn inmiddels 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met mRNA-vaccins. “Er zijn daarbij geen ernstige bijwerkingen gemeld”, schrijft het RIVM. “Vanaf nu wordt daarom aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om, als zij hiervoor opgeroepen worden, zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin.”

Volgens het RIVM zijn er geen redenen om aan te nemen dat deze vaccins schadelijk zouden kunnen zijn bij gebruik bij zwangerschap. Wel wordt zwangere vrouwen aangeraden om hun inenting te melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Dat centrum doet onderzoek naar de veiligheid van vaccinaties en geneesmiddelen tijdens zwangerschap.

Over de veiligheid van het vaccin van Janssen tijdens de zwangerschap is volgens het RIVM op dit moment nog onvoldoende bekend. Het vaccin van AstraZeneca wordt alleen nog gebruikt voor 60-plussers. Mensen die jonger zijn, worden niet meer met dat vaccin ingeënt vanwege de zeer zeldzame bijwerking van trombose en een laag aantal bloedplaatjes.

2021-04-28 18:36:41

Aangeboden door: nos.nl