Nederlanders weten niet goed genoeg hoe ze mondkapjes moeten gebruiken om besmetting met het coronavirus te voorkomen, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Daarom adviseert de organisatie mensen die van plan zijn om op reis te gaan zich goed voor te bereiden.

80 procent van de ondervraagden denkt dat het tijdens reizen naar landen met het coronavirus belangrijk is om mondkapjes te dragen op openbare plekken als vliegvelden en treinstations. Maar in principe hoeven alleen hulpverleners, mantelzorgers en mensen met koorts of luchtwegproblemen een mondkapje te dragen.

Slechts een derde van de Nederlanders is zich ervan bewust dat verkeerd gebruik van mondkapjes het risico op besmetting juist vergroot. Bijvoorbeeld door het aanraken van de buitenkant van het mondkap na het dragen, of herhaaldelijk hetzelfde mondkapje dragen. Op de site van het Rode Kruis staat een aantal tips voor correct gebruik van een mondkapje en adviezen om besmetting te voorkomen.

Naast afstand houden is het belangrijk om goed en vaak de handen wassen met zeep of alcohol en niet aan neus, ogen of mond te zitten. Wie zelf hoest en niest, moet dat doen in een papieren zakdoek of in de elleboog en daarna de kleding te wassen.

2020-02-25 06:01:06

Aangeboden door: nos.nl