Er blijken twee soorten rode panda te bestaan. De variant die in China voorkomt verschilt zo van de exemplaren uit de Himalaya-regio dat er sprake is van een andere soort, ontdekten wetenschappers door dna-onderzoek op 64 dieren.

Biologen wisten al dat er twee ondersoorten waren, maar genetisch materiaal bewijst nu dat het om twee aparte dieren gaat. Zo hebben de Chinese dieren minder wit in hun gezicht, is hun schedel anders en zijn de staartringen meer geprononceerd.

De rode panda is bedreigd en de ontdekking kan bijdragen aan een beter fokprogramma. Door de soorten niet meer met elkaar te kruisen, zullen genetische aanpassingen aan hun specifieke omgeving minder verloren gaan.

Meer bedreigd

Er leven ongeveer nog 10.000 exemplaren in het wild. Doordat het nu om twee soorten blijkt te gaan, zijn die nog meer bedreigd dan gedacht. De Chinese variant komt vaker voor dan die uit de Himalaya.

De rode panda is een unieke diersoort, die geen nauwe verwantschap heeft met andere zoogdieren. Ondanks hun naam zijn ze ook geen familie van de zwarte-witte beer.

2020-02-27 09:13:39

Aangeboden door: nos.nl