De circa vijf miljoen stemgerechtigden van de Spaanse provincie Madrid gaan vandaag naar de stembus, voor regionale verkiezingen die door het hele land met grote interesse worden gevolgd. De rechts-conservatieve Partido Popular (PP) lijkt de beste papieren voor verkiezingswinst te hebben, dankzij een felle campagne tegen de nationale, linkse regering.

Inzet van de verkiezingen is het coronabeleid van premier Sanchez van de sociaaldemocratische PSOE, dat het afgelopen jaar werd gekenmerkt door strikte lockdownmaatregelen. PP-kandidaat en zittend regiopresident Isabel Diaz Ayuso voer afgelopen maanden een scherpe koers tegen alle beperkingen, naar eigen zeggen om zo de economie te beschermen. Daarom bleven cafés en terrassen nadrukkelijk open en waren buitenlandse toeristen welkom.

Haar campagne bestaat grotendeels uit één woord: Libertad (vrijheid). Een slimme keuze, zegt NOS-correspondent Rop Zoutberg. “Door die leus te omarmen, lijkt het al snel alsof je tegenstanders tegen vrijheid zijn.” Het heeft Ayuso geen windeieren gelegd: in de Madrileense horeca zijn inmiddels bierflesjes te koop met haar gezicht op de verpakking.

Corruptie geen thema meer

De ‘vrijheidscampagne’ heeft de bestuurderspartij PP terug op de kaart gebracht. Als gevolg van meerdere aantijgingen van corruptie, die door het Openbaar Ministerie “een veelkoppig monster binnen de partij”, wordt genoemd, zat de partij lange tijd flink in de min. De afgelopen jaren leed de PP een aantal gevoelige nederlagen, terwijl de PSOE van Sanchez floreerde.

“Normaal draaien verkiezingscampagnes altijd om corruptie en welke politici nou weer hadden gedaan, maar dat speelt bij deze verkiezingen geen rol meer”, vertelt Zoutberg. “Het gaat alleen nog maar over de vraag wie de beste politieke oplossingen had in tijden van pandemie.”

2021-05-04 11:36:08

Aangeboden door: nos.nl