Na een jarenlange strijd gaan vandaag de eerste huizen in de Tweebosbuurt in Rotterdam tegen de vlakte. Wooncorporatie Vestia begon de afgelopen maanden al met de voorbereiding door ze leeg te halen en zo klaar te maken voor de sloop.

De start van de sloop komt een paar dagen nadat de Verenigde Naties een brief aan de Nederlandse overheid had gepubliceerd over het Rotterdamse woonbeleid en de gevolgen voor de Tweebosbuurt. In die brief stellen Vijf speciale rapporteurs van de VN dat ze zich zorgen maken over de sloop in de Tweebosbuurt en de manier waarop die verloopt. Toch gaan de geplande sloopwerkzaamheden vandaag door.

Nieuwbouw

Bewoners van socialehuurwoningen in de wijk kregen drie jaar geleden te horen dat de wijk zou worden vernieuwd. De vooroorlogse buurt moest plaatsmaken voor nieuwbouw.

Voor de 524 sociale huurwoningen die in totaal gesloopt worden, komen 137 nieuwe sociale huurwoningen terug. Er komen 101 vrijesectorhuurwoningen, die onbetaalbaar zijn voor veel huidige bewoners. 143 woningen gaan de verkoop in, tevens onbereikbaar voor veel huidige bewoners.

Volgens wooncorporatie Vestia is vernieuwing van de buurt noodzakelijk. De woningen zouden zijn verouderd en niets doen leidt volgens Vestia tot problemen in de wijk en een verslechterd imago. Maar volgens de buurtbewoners is het een gevolg van gentrificatie. Het opwaarderen van een wijk ten koste van de armere bewoners die de wijk uit worden gedreven.

De Rotterdamse wethouder wonen Bas Kurvers (VVD) is het daar niet mee eens. “Het is niet zo zwart-wit. De Tweebosbuurt is een grootschalig project. Het doel is niet plaatsmaken voor rijkere Rotterdammers, er zitten verschillende redenen achter.” Volgens Kurvers kan een groot deel van de bewoners gewoon weer terugkeren in de wijk, maar is het belangrijk om ook plaats te maken voor de middenklasse: “We weten uit allerlei onderzoeken dat als je sterke vitale wijken wilt, je moet gaan mengen in die doelgroepen.”

Gentrificatie

Maar volgens bewoners van de Tweebosbuurt is de wijk goed zoals die is en is de komst van de woningen voor de middenklasse helemaal niet nodig.

Gentrificatie in de meest brede zin betekent het opwaarderen van buurten, ruimte creëren voor de hogere klasse ten koste van de lagere klasse. “Als je deze definitie aanhoudt, kan je spreken van gentrificatie in de Tweebosbuurt”, zegt stadsgeograaf Cody Hochstenbach.

Vooral Rotterdam en Amsterdam hebben de afgelopen twintig jaar verschillende wijken ‘opgewaardeerd’, zegt Hochstenbach: “Als je rijke hoogopgeleide mensen naar je stad trekt, komen ook bedrijven, zo is de gedachte.”

2021-06-21 09:20:32

Aangeboden door: nos.nl