Volgens het Wit-Russische ministerie van Binnenlandse Zaken was er geen sprake van grote protesten. Een woordvoerder zegt dat er alleen “wat kleine groepjes met ongeregistreerde symbolen” waren. Daarmee wordt verwezen naar het gebruik van de verboden wit-rode vlag. De oppositie gebruikt deze oude vlag van Wit-Rusland als protest tegen het regime.

Oppositieleider Tichanovskaja schrijft op Twitter dat het politieoptreden van vandaag aantoont dat het regime van Loekasjenko zich “wetteloos” gedraagt.

Bewijzen van mensenrechtenschendingen

Na de presidentsverkiezingen van 9 augustus, waarbij volgens de oppositie en de Europese Unie grootschalige fraude is gepleegd, gingen maandenlang tien- tot honderdduizenden Wit-Russen de straat op om het vertrek van president Loekasjenko te eisen. Afgelopen winter waren er als gevolg van de repressie geen grote protesten meer. De oppositie hoopt echter dat het massaprotest deze lente weer oplaait.

Een groep voornamelijk Europese landen, waaronder Nederland, heeft deze week een mensenrechtenplatform opgericht om bewijzen van politiegeweld en mensenrechtenschendingen in Wit-Rusland te verzamelen. De landen hopen in de toekomst de verantwoordelijken voor het geweld te vervolgen bij het Internationaal Strafhof of mogelijk een Wit-Ruslandtribunaal.2021-03-28 00:27:35

Aangeboden door: nos.nl