De Oekraïense president Zelensky verwelkomt het besluit van de Russen. “De vermindering van troepen bij onze grens betekent een verhoudingsgewijze beperking van de spanningen.” Zelensky voegde eraan toe dat Oekraïne alert blijft.

Vorige week kondigde Moskou aan grote delen van de Zwarte Zee rond de Krim als verboden gebied te bestempelen voor buitenlandse oorlogsschepen; de Straat van Kertsj bij de Krim zou dichtblijven. Die aankondigingen leidden tot tegenmaatregelen door het Westen.

De Verenigde Staten kondigden aan dat ze Turkije op de hoogte hadden gebracht van de komst van twee oorlogsschepen, die via de Bosporus naar de Zwarte Zee zouden varen, maar dat plan werd opgeschort. Ook het Verenigd Koninkrijk zou plannen hebben gemaakt om oorlogsschepen naar de regio te sturen.

‘Zelensky welkom in Moskou’

Zelensky heeft de Russische president Poetin deze week uitgenodigd voor een gesprek in de oostelijke Donbass-regio, waar de strijd zich afspeelt. Een Kremlin-woordvoerder zei daarover vandaag dat Poetin met een antwoord zal komen als hij dat nodig acht. Kort daarna liet Poetin weten dat Zelensky op elk moment dat hem schikt welkom is in Moskou.

Zelensky weet zich inmiddels gesterkt door de toezegging van NAVO-landen om deze zomer een grote militaire oefening te houden met het Oekraïense leger. Voor Rusland ligt de toenadering van Oekraïne tot de NAVO uiterst gevoelig. Vorige week waarschuwde Moskou nog dat toetreding van Oekraïne tot het militaire bondgenootschap de spanning op grote schaal zou vergroten en “tot onomkeerbare gevolgen voor de soevereiniteit van Oekraïne” zou leiden. Toezeggingen voor toetreding zijn er overigens niet, wel geldt het land als een “speciale partner” van de NAVO, wat deze week in een verklaring nog eens werd bekrachtigd.

2021-04-22 17:58:20

Aangeboden door: nos.nl