Bij de sancties tegen Wit-Rusland is het cruciaal dat er ook economische strafmaatregelen worden genomen. Dat zei premier Rutte na een ontmoeting in Den Haag met de Wit-Russische oppositieleider Tichanovjskaja. Volgens hem zullen economische sancties ook de bedrijven raken die in handen zijn van de staat, maar moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat individuele burgers worden getroffen.

Volgens Rutte is Europa het eens dat president Loekasjenko moet worden aangepakt.

Directe aanleiding voor de ontvangst van Tichanovjskaja. was de arrestatie van journalist en activist Roman Protasevitsj. Tot woede van veel wereldleiders werd hij afgelopen weekend in de Wit-Russische hoofdstad Minsk gearresteerd, nadat het vliegtuig waarin hij zat onder Wit-Russische druk daarheen was omgeleid. De EU kondigde al sancties aan.

Nieuwe verkiezingen

Rutte sprak zijn waardering uit voor de inspanningen van Tichanovskaja. Die zei gisteren dat er tot nu toe niet genoeg is gedaan om het Wit-Russische regime een halt toe te roepen en dat president Loekasjenko meer onder druk moet worden gezet.

Tichanovskaja bedankte Rutte voor zijn “ferme” reactie op de ontwikkelingen in haar land. Het was de tweede keer dat ze door hem in Den Haag werd ontvangen. Ze herhaalde dat de regering-Loekasjenko moet opstappen en dat er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden.

De oppositieleider spreekt ook nog met de Tweede Kamer.

2021-05-28 14:03:05

Aangeboden door: nos.nl