Voordat de graanzuiger bestond, aan het eind van de negentiende eeuw, was het lossen van een schip met graan, bonen, erwten of rijst een enorme klus voor bootwerkers, zakdragers en graanwegers. Meer dan honderd havenarbeiders waren een week bezig om 6000 ton over te hevelen van het ene schip naar het andere, schrijft de regionale omroep Rijnmond.

Er kwamen na de uitvinding talloze protesten van havenarbeiders, die bang waren zonder werk te komen zitten. Maar eenmaal in de haven bleek dat de snellere methode meer schepen en dus meer werk opleverde.

Elevatoren, zoals graanzuigers ook wel werden genoemd, maakten het werk minder gevaarlijk en veel sneller. De klus was sinds die tijd, met nog geen twintig man personeel, in twee dagen klaar.

De machines worden inmiddels al een tijd niet meer gebruikt. Andere machines en lopende banden voeren nu het werk uit.

Restauratie

De restauratie van Stadsgraanzuiger 19 moet in zo’n negen maanden klaar zijn. “Het wordt een drastische restauratie. Dat moet ook wel, want de machine is al zo’n honderd jaar oud”, zegt Stientsma tegen Omrop Fryslân. Na de restauratie moet het apparaat weer zo’n twintig tot dertig jaar zonder problemen buiten kunnen staan.

2021-05-14 17:46:51

Aangeboden door: nos.nl