Uiteindelijk gaan er maar negen buitenlandse experimenten naar Tianhe. Er waren 42 voorstellen ingediend. Ruimtevaartorganisatie ESA zou graag meer Europese proeven aan boord krijgen, maar dat wordt de laatste jaren steeds moeilijker, zegt Karl Bergquist, bij ESA verantwoordelijk voor internationale relaties.

Zo’n tien jaar geleden begon de samenwerking tussen Europa en China nog hoopvol. “We begonnen met overleg om te zien of we konden samenwerken op het gebied van wetenschap in de ruimte, ruimtetechnologie en ook vluchtmogelijkheden voor Europese astronauten.”

Sommige Europese astronauten begonnen Chinees te leren en Chinese en Europese ruimtevaarders reisden op en neer voor survivaltraining bij ESA en in China. In tien wetenschappelijke projecten werken ESA en China samen en wisselen ze resultaten uit. Maar met de groeiende spanningen tussen vooral de VS en China, zijn verdergaande plannen onder druk komen te staan.

Eén Amerikaans deeltje kan al obstakel zijn

Vooral exportregels gooien roet in het eten, verzucht Bergquist. “We lezen allemaal de krant. De VS wil niet dat Amerikaanse technologie naar China wordt geëxporteerd, dus als ergens een Amerikaans onderdeeltje in zit, is dat een probleem.”

Ook Marc Klein Wolt van de Nijmeegse Radboud Universiteit ondervond hoe ingewikkeld het is om een instrument met een Chinese raket de ruimte in te krijgen. In 2018 vertrok een wetenschappelijke radioantenne met een Chinese satelliet naar een plek achter de maan om zwakke radiosignalen uit het vroege heelal op te vangen. “ESA begeleidde het contact met China, maar de antenne leveren aan China deden ze niet. Dat moesten wij zelf doen.”

2021-06-16 20:06:37

Aangeboden door: nos.nl