Mensen die dromen van een carrière als astronaut kunnen vanaf vandaag weer solliciteren bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Ook al is de kans op slagen klein, de 25-jarige Sanne van Schaik uit Asperen gaat ervoor.

“De kans dat ik in deze rolstoel terecht zou komen was ook heel klein”, zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. Toch is dat wat twee jaar geleden gebeurde toen Sanne een dwarslaesie opliep bij een auto-ongeluk. “Ik wil laten zien dat de beperking die ik heb, geen beperking hoeft te zijn voor de toekomst.”

Primeur

Het is voor het eerst dat de ESA ook een of meerdere astronauten zoekt met een lichamelijke beperking. De organisatie wil onderzoeken of het voor hen haalbaar is in de ruimte een bijdrage te leveren aan missies.

Sanne is benieuwd wat er voor haar mogelijk is. De ruimte heeft haar altijd al gefascineerd. “Het lijkt me hartstikke gaaf om uit te proberen. De enige wandeling die ik nog kan maken, is een ruimtewandeling”, zegt ze lachend.

Waar is ESA naar op zoek? Het hoofd talentenwerving van de ruimtevaartorganisatie vertelde vorige maand waaraan kandidaten moeten voldoen en wat hun te wachten staat:

2021-03-31 14:37:33

Aangeboden door: nos.nl