De helft van de middelbare scholen en mbo’s maakt zich zorgen dat leerlingen op hun school worden ingezet door criminelen. Dat blijkt uit een peiling van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) onder 277 scholen.

Scholen zien drugshandel en het aanzetten tot diefstal als de grootste risico’s. Een op de tien ondervraagde scholen zegt maandelijks of zelfs meerdere keren per maand signalen te krijgen van ‘criminele uitbuiting’.

Daar staat tegenover dat ook veel scholen aangeven helemaal niets te merken van jongeren die worden geronseld door criminelen. Het CMK ziet daarin de bevestiging dat meer bewustwording nodig is.

De organisatie zegt geschrokken te zijn van de resultaten. “Als leerlingen gedwongen worden om strafbare feiten te plegen, zijn ze geen crimineel maar slachtoffer”, zegt Shamir Ceuleers van het CKM. “We moeten deze jongeren helpen, anders zijn het straks doorgewinterde criminelen.”

Gratis blowen

Een middelbare school in het zuiden van Nederland omschrijft hoe leerlingen gratis mee mochten blowen met een groep die rond de school hing. Daarna zette deze groep de leerlingen onder druk om drugs te verkopen op school.

Ook moesten ze medescholieren overhalen te gaan dealen. Als leerlingen niet meewerkten, dreigde de groep hun ouders in te lichten. Bovendien werd fysiek geweld gebruikt.

Al langere tijd zijn er zorgen over jongeren die bijverdienen in de drugshandel. Volgens het CKM zijn scholieren een ideale prooi voor criminelen: “Ze zijn jong, beïnvloedbaar en makkelijk onder druk te zetten.”

2020-02-22 05:56:12

Aangeboden door: nos.nl