De kerk meldt op sociale media dat er ruim 100.000 ‘studenten’ zijn opgeleid. Ook staat er dat de beweging 300 centra heeft in vijftien landen, inclusief Nederland. Op internet wordt geschreven dat Shincheonji-leden actief zijn in Rotterdam. Maar daar staat ook dat de beweging regelmatig van naam verandert en dat het lastig is om contact te leggen.

Volgelingen bidden op de vloer, zij aan zij op hun knieën. De Zuid-Koreaanse gezondheidsautoriteiten vermoeden dat dit heeft bijgedragen aan de snelle verspreiding van het coronavirus.

Excuses

Het Shincheonji-bestuur heeft in een verklaring zijn excuses aangeboden. “Een van onze leden dacht dat ze verkouden was, aangezien ze niet naar het buitenland was gereisd. Dat leidde tot vele besmettingen binnen onze kerk en grote zorgen bij de lokale bevolking.”

De religieuze beweging is al jaren omstreden, onder meer vanwege het infiltreren van andere kerken, stellen critici. “Ze infiltreren onze kerken en proberen mensen naar hun bijbelstudies te lokken. Wanneer ze zich daar voor opgeven, wordt niet meteen gezegd dat de les onderdeel is van Shincheonji”, zei een documentairemaker van een christelijk tv-station in Zuid-Korea twee jaar geleden.

Veel kerken in Zuid-Korea zouden een bord met ‘Shincheonji verboden’ voor de deur hebben staan.

2020-02-22 15:19:50

Aangeboden door: nos.nl