De SGP in Flevoland vindt dat het zwaar beschadigde kunstwerk Tong van Lucifer zo snel mogelijk in een museum moet worden geplaatst. Het ovale beeld midden in de Flevopolder moet worden gerestaureerd na de harde wind van de afgelopen weken. Dat gaat veel geld kosten.

De dure restauratie van het kunstwerk is niet de enige reden dat de SGP vindt dat het naar binnen moet. “Iedere keer als ik er langsrij doet me dat pijn”, zegt SGP-fractievoorzitter Sjaak Simonse bij Omroep Flevoland. “Het is godslasterlijk.”

Het is waarschijnlijk het bekendste kunstwerk van de Flevopolder, Tong van Lucifer van Ruud van de Wint. De Nederlandse steenhouwer voltooide het werk in 1993. Sinds die tijd staat het aan de Knardijk tussen Lelystad en Almere, goed zichtbaar vanaf de snelweg A6.

Vernield door koperdieven

Het kunstwerk is een hoofdpijndossier voor de provincie. In 2006 werd het voor een groot deel vernield door koperdieven. Er volgde een eerste, kostbare restauratie die uiteindelijk vier jaar zou duren.

In 2012 ging het opnieuw mis en werden zowel de elektriciteitskast als de verlichting bij het beeld vernield.

Nu hangt het beeld scheef omdat het omhulsel van de dragende constructie is losgeraakt. Volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman is er geen gevaar dat het kunstwerk valt, maar moet het wel worden gerestaureerd.

2020-02-27 08:33:57

Aangeboden door: nos.nl