In heel Nederland zijn de slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen bij oorlogen en vredesmissies, in het koninkrijk der Nederlanden en waar dan ook ter wereld. Bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam legden koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans, waarna het om 20.00 uur in het hele land twee minuten stil was.

Vanwege de coronapandemie was er net als vorig jaar bijna niemand welkom om de herdenking fysiek op de Dam te volgen. Wel mocht, in tegenstelling tot vorig jaar, een kleine groep genodigden de plechtigheden bijwonen. Naast de kransleggers, sprekers en muzikanten waren dat vertegenwoordigers van organisaties van verschillende groepen oorlogsgetroffenen en nabestaanden.

Voor diverse groepen werden kransen gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden die eerste krans, namens de gehele Nederlandse bevolking. Daarna werden meer kransen gelegd, namens de eerste generatie oorlogsgetroffenen en de autoriteiten.

Ook op veel andere plaatsen in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil, maar dat gebeurde door de coronacrisis vooral thuis. Ook op de Waalsdorpervlakte bij Wassenaar was een heel sobere ceremonie. Op onder het Militair Ereveld Grebberg in Rhenen was een sobere herdenking, waar ook geen publiek bij mocht zijn. Wel waren prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven daar aanwezig.

‘Dat wil je niet weten, jongen’

Het programma bestond uit verschillende toespraken en voordrachten. Komiek en presentator André van Duin haalde in zijn toespraak zijn vader aan. Die werd ook opgepakt en per trein naar Duitsland gedeporteerd. “Wat hij daar precies heeft gedaan en welke ontberingen hij moest doorstaan, daar heeft hij nooit iets over verteld”, zei Van Duin. “Als ik er wel eens naar vroeg zei hij altijd: dat wil je niet weten, jongen. Hij had het overleefd, maar je moest niet vragen hoe.”

2021-05-04 21:06:56

Aangeboden door: nos.nl