Onder meer met rookbommen poogden de militairen nieuwe migranten af te schrikken. Mensen kwamen bibberend en uitgeput uit het water. Het Rode Kruis meldt dat tientallen mensen onderkoelingsverschijnselen vertoonden.

De Spaanse premier Sánchez beloofde de orde te herstellen in de Spaanse stad op de Noord-Afrikaanse kust, die wordt omgrensd door Marokko. Vanwege de situatie in Ceuta blies hij een trip naar een top in Parijs af en vloog hij met de helikopter naar Ceuta.

Sánchez noemde Marokko “een vriend van Spanje”, maar riep ook op de gedeelde grens te respecteren. Ondertussen zou Marokko volgens AP en Reuters zijn ambassadeur uit Madrid hebben teruggetrokken voor overleg in Rabat.

De leider in Ceuta, Juan Vivas, bekritiseerde de in zijn ogen “passieve” opstelling van Marokko. Spaanse media schrijven dat Marokko en Spanje een conflict hebben.

Westelijke Sahara

De Marokkaanse geheime dienst ontdekte in april dat de secretaris-generaal van de onafhankelijkheidsbeweging Polisario in een ziekenhuis in Noord-Spanje lag. Marokko zou Spanje hebben gewaarschuwd dat dit “consequenties” zou hebben.

Polisario streeft naar onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara, een woestijnachtig gebied ten zuiden van Marokko. Marokko bestuurt het grootste deel van het gebied, Polisario een aantal dunbevolkte gebieden. VN-waarnemers zien vanuit een bufferzone toe op naleving van de wapenstilstand.

2021-05-18 21:50:34

Aangeboden door: nos.nl