De tiener die vorig jaar de dood van George Floyd filmde krijgt een speciale Pulitzerprijs. De 18-jarige Darnella Frazier verdient volgens de jury de belangrijkste journalistieke prijs voor “een video die wereldwijd protest tegen politiegeweld losmaakte”. De jury benadrukt dat de beelden “het belang onderstrepen van burgers in de zoektocht van journalisten naar de waarheid en rechtvaardigheid”.

Frazier was met haar 9-jarige neefje op pad toen ze zag hoe in Minneapolis George Floyd werd opgepakt nadat hij een vals bankbiljet zou hebben uitgegeven. Ze legde met haar telefoon vast hoe agent Derek Chauvin 9 minuten en 29 seconden met zijn knie op de nek van de arrestant zat omdat die tegenstribbelde bij de arrestatie.

De beelden maakten wereldwijd diepe indruk. Politiegeweld komt vaker voor tegen zwarte arrestanten, dit keer was duidelijk te zien hoe iemand tevergeefs voor zijn leven vocht.

Agent Chauvin werd eerder dit jaar schuldig bevonden aan doodslag. Komende woensdag krijgt hij zijn straf horen, de aanklagers hebben 30 jaar cel geëist.

2021-06-11 20:48:46

Aangeboden door: nos.nl