De Chinese voetbalclub Wuhan FC zit al weken vast in Spanje. De ploeg vertrok eind januari voor een trainingskamp naar Zuid-Spanje, maar door het coronavirus kunnen ze niet meer terug naar China. “We kunnen helemaal niets, alleen maar trainen”, zegt aanvoerder Yao Hanlin.

Wuhan FC komt uit de stad die beschouwd wordt als de grootste brandhaard van het coronavirus. Het team eindigde vorig jaar als zesde in de Chinese voetbalcompetitie, die momenteel in het hele land is stil gelegd.

“Toen we landden in Spanje zagen we dat wij het onderwerp van het nieuws over het coronavirus waren geworden”, zegt Yao Hanlin, de 34-jarige middenvelder en aanvoerder van Wuhan FC.

“Het voelde nogal ongemakkelijk, al begrepen we het ook wel. Het virus begon in onze stad. Omdat wij daar vandaan komen gingen mensen zich zorgen maken. We zijn allemaal onderzocht, er is gekeken of wij soms verhoging hadden. Na twee weken wisten we zeker dat we gezond waren.”

Uitgenodigd voor ‘El Clásico’

Yao vertelt zijn verhaal in het bestuursgebouw van LaLiga in Madrid. De koepel van de Spaanse Primera División heeft Wuhan FC uitgenodigd de klassieker tussen Real Madrid en FC Barcelona te komen kijken. Ook stuurt LaLiga vijf ton aan desinfectiemiddel naar China.

El Clásico is een mooie afleiding, bromt José González, de Spaanse trainer van Wuhan. “Winnen en verliezen hoort allemaal bij het voetbal, en vaak vergeet je het weer snel als dingen misgaan. Maar dit virus is iets heel anders. Ik zie onder mijn spelers hoe iedereen het op zijn eigen manier verwerkt.”

2020-03-01 18:38:18

Aangeboden door: nos.nl