Dat de Wet’suwet’en steun krijgen van bijvoorbeeld de Mohawks, verbaast Serv Wiemers niet. Hij schreef een boek over verschillende Noord-Amerikaanse inheemse volken. “Als zo’n stuk land wordt geclaimd, dan voelen alle volken zich geraakt. Ook andere stammen.”

De pijplijn gaat volgens de planning dus dwars door het gebied van de Wet’suwet’en. Maar zij vinden dat de Canadese regering dat niet kan bepalen.

“Land heeft voor hen een bijzondere betekenis”, legt Wiemers uit. “Het is een heel belangrijk onderdeel van hun identiteit. Ze wonen er niet alleen, hun voorouders liggen er begraven en hun scheppingsverhalen komen eruit voort.”

De zaak op het land van de Wet’suwet’en speelt al veel langer en moet ook in een bredere context worden gezien, vindt Wiemers. “Je ziet vaker dat stukken land dreigen te worden afgepakt. Denk in de Verenigde Staten aan Standing Rock, of aan Bears Ears.”

Bang voor geweld

In totaal zijn al meer dan 500 treinen uitgevallen, zowel passagierstreinen als vrachtvervoer. Woensdag liet het vervoersbedrijf dat over het geblokkeerde stuk moet, weten dat voorlopig 1000 werknemers thuis moeten blijven.

De situatie brengt premier Trudeau in een lastige positie. De druk op hem om de blokkades te beëindigen neemt toe. Maar bij zijn eerste verkiezing won hij onder andere met de belofte om de relaties met de inheemse bevolking te verbeteren. Ongeveer vier procent van de totale bevolking van Canada stamt af van die bewoners.

Trudeau wil voorkomen dat het uitloopt op geweld en roept op om geduld te hebben. Dat de premier terughoudend is, begrijpt Wiemers wel. “Eerder liepen vergelijkbare protesten over land uit de hand.” In 1995 kwam een inheemse bewoner om en in 1990 stierf een politieman bij een conflict over de aanleg van een golfbaan. Ook nu is het volgens Wiemers mogelijk dat het tot geweld komt.

De premier zei gisteren dat de regering hard werkt om de situatie op te lossen. “We weten dat mensen kampen met tekorten, oponthoud en geen werk, en dat vinden we onacceptabel.”

2020-02-21 07:12:41

Aangeboden door: nos.nl