Al maandenlang verplaatsen zwermen sprinkhanen zich door Oost-Afrika. De insecten verslinden oogst na oogst. In landen als Kenia, Somalië, Uganda, Zuid-Soedan, Ethiopië en Pakistan richtten ze een ravage aan onder gewassen, waardoor een voedselcrisis dreigt.

Hulporganisatie Oxfam Novib start een inzamelingsactie om de miljoenen mensen daar, van wie een groot deel nu al honger lijdt, te helpen. “De sprinkhaanzwermen worden steeds groter. Als we nu, voor het regenseizoen, niks doen, dan is het probleem in juni 500 keer zo groot”, zegt Nienke Hiemstra, projectleider noodhulp van Oxfam Novib op het NOS Radio1-Journaal.In het regenseizoen breidt zo’n plaag zich nog verder uit.”

Snelle actie is nodig, volgens Hiemstra, omdat mensen in deze tijd zaden moeten planten voor hun voedsel. “We richten ons op het uitdelen van zaden en gereedschap en helpen mensen met het herstel van hun levensonderhoud en het beschermen daarvan”. Tegelijk wordt de plaag aangepakt met pesticiden die vanaf de grond en uit de lucht worden gespoten.

2020-02-27 16:06:38

Aangeboden door: nos.nl