De verkoop van hybride warmtepompen moet worden gestimuleerd, vinden Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Natuur en Milieu. De organisaties komen met die oproep omdat het aardgasvrij maken van woningen en wijken niet snel genoeg gaat. De Nederlandse Verwarmingsindustrie heeft zich op het laatste moment teruggetrokken uit het initiatief.

De hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledige warmtepomp en kan op koude dagen nog steeds gebruik maken van aardgas. Hierdoor zullen mensen het grootste deel van het jaar aardgasvrij kunnen verwarmen, alleen in koude winters springt de cv-ketel bij. Volgens de organisaties kunnen er voor 2030 een tot twee miljoen hybride warmtepompen worden geïnstalleerd.

Maarten van Poelgeest, verantwoordelijk voor de gebouwde omgeving bij het Klimaatakkoord, steunt het initiatief. Hij vindt dat de hybride warmtepomp over een paar jaar verplicht zou moeten worden gesteld. “Eerst zullen we mensen hiertoe moeten verleiden. Op basis van vrijwilligheid is niemand tegen. Maar je kunt ook zeggen: stel het gewoon verplicht, over een jaar of vijf, zes. Dat moet je dan wel nu al aankondigen, zodat mensen weten dat het eraan komt.”

CO2-uitstoot omlaag

Met een hybride warmtepomp kan volgens de organisaties tot 70 procent op aardgas worden bespaard. Daardoor gaat ook de CO2-uitstoot flink omlaag. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “Woonwijken aardgasvrij maken, daar gaan we mee door. Maar als we op koers willen blijven voor het Klimaatakkoord en de Parijs-doelstellingen, zijn hybride warmtepompen een onmisbare tussenstap.”

De partijen bepleiten de aanschaf ervan voor het moment dat een cv-ketel aan vervanging toe is, of als iemand gaat verhuizen. Elk jaar worden meer dan 400.000 cv-ketels verkocht. Tot nu toe krijgen bewoners nog vaak het advies om de cv gewoon te vervangen.

Maar nu wil ook de branche zelf dat installateurs een nieuwe ketel gaan combineren met een hybride warmtepomp, en gaat daartoe zorgen voor meer scholing. Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledige warmtepomp; doorgaans zijn ook geen andere radiatoren nodig.

2021-04-22 06:00:01

Aangeboden door: nos.nl