Als amateurastronaut had Hughes eerder een succesvolle vlucht in een zelfgebouwde stoomraket gemaakt. Hij kwam toen tot een hoogte van van ruim 570 meter. Hughes realiseerde zich het gevaar van die onderneming: “Dit ding wil je op tien verschillende manieren dood hebben”, erkende hij. In de pers werd hij vergeleken met Wile E. Coyote, het stuntelige roofdier uit de Roadrunner-tekenfilms.

Toch weerhield het risico hem er niet van zijn droom na te jagen: met een zelfgebouwde raket een hoogte van 100 kilometer te bereiken, de grens tussen de aardatmosfeer en de ruimte. De lancering die hem fataal werd had een hoogte van 1,5 kilometer moeten halen.

Tijdens het project werd Hughes gevolgd door een tv-programma van de zender Discovery, Homemade Astronauts. Dat legde onder meer vast hoe hij een neuskegel voor 50 dollar op de kop wist te tikken. De boiler die hij voor 325 dollar op een verkoopplatform kocht, bleek uiteindelijk niet voldoende stoom te kunnen genereren voor een vlucht.

De zender biedt Hughes’ families en vrienden condoleances aan. Luchtvaartautoriteit FAA laat weten geen onderzoek te zullen doen: “We hebben eerder al bepaald dat zijn activiteiten niet onder ons mandaat vallen.”

2020-02-23 07:23:21

Aangeboden door: nos.nl