Er zijn in de provincies Zeeland en Zuid-Holland al meer dan 70 meldingen van stormschade binnengekomen. In de meeste gevallen gaat het om dakpannen en gevelbekleding die op de openbare weg zijn gevallen of dreigen te vallen. Ook zijn verschillende bomen omgewaaid.

In Vlissingen is de Boulevard afgesloten voor alle verkeer. Daar zijn delen van daken en gevels losgekomen door de wind. In Leiden is de dakbedekking van een appartementencomplex voor een groot deel weggewaaid. Mogelijk moeten de appartementen worden ontruimd.

Vanwege de weersomstandigheden zijn zo’n tachtig carnavalsoptochten afgelast.

Februaristorm

Het KNMI heeft voor het grootste deel van Nederland code geel afgegeven vanwege harde windstoten. Met name aan de zuidwestkust waait het hard. In het weerstation in Vlissingen werd vanochtend een uur lang windkracht 9 gemeten. Daarmee was er sprake van een storm. Ook aan de zuidwestkust en op het IJsselmeer zijn zeer zware windstoten tot 115 km/u waargenomen.

Het is de vijfde storm van februari. Met zes stormdagen is het de op een na onstuimigste februari ooit. Alleen in 1990 waren er meer stormdagen. Toen waren het er negen.

“Deze storm krijg in tegenstelling tot Chiara en Dennis geen naam. Dat komt omdat er geen code rood of code oranje is afgegeven voor windstoten”, legt weervrouw Willemijn Hoebert uit.

Ook de forse neerslag leidt tot problemen. “Er is de afgelopen 24 uur zo’n 30 mm regen gevallen. Normaal gesproken valt er gemiddeld 80 mm regen per maand.” Op verschillende plekken zorgde dit voor wateroverlast.

In de loop van de middag zal de wind snel in kracht afnemen.

2020-02-23 14:02:49

Aangeboden door: nos.nl