“Als dit doorgaat, dan komt alles onder water te staan, het dorp met iedereen die hier al generaties woont. Het dorp zal verdwijnen.” Onder de fruitbomen in zijn tuin schetst Demir Murataj een somber beeld van de toekomst. Zijn dorp Kutë ligt een paar honderd meter bij de Vjosa vandaan. Een eindje stroomafwaarts is een van de dammen gepland. Als die wordt gebouwd, eindigt Kutë op de bodem van een stuwmeer.

Het steekt Murataj dat de overheid nooit contact heeft opgenomen over de plannen om van de Vjosa een enorme elektriciteitsproducent te maken, met acht grote dammen in de rivier zelf en nog eens dertig kleine in de zijrivieren. “Ze hebben niet verteld dat ze hier een dam willen bouwen en ze hebben ons niets gevraagd,” zegt hij. “Ze hebben ons vernederd.”

Rechtszaak gewonnen

In de hoofdstad Tirana bevestigt advocate Elvana Tivari Maratajs klacht dat de overheid de betrokken dorpelingen nooit heeft geïnformeerd, terwijl de Albanese wet dat wel voorschrijft. En daar komt nog iets bij. “Er is geen deugdelijk proces geweest van planning en er is geen studie geweest hoe de plannen passen in de duurzame ontwikkeling van het land, in de landbouw, het toerisme en de levens van de mensen die aan de rivier wonen.”

Samen met een groep andere advocaten heeft Tivari namens tientallen bewoners van het stroomgebied van de Vjosa een rechtszaak aangespannen tegen de staat. In eerste aanleg hebben ze die gewonnen. De bouwwerkzaamheden liggen nu stil. Maar de staat heeft hoger beroep aangetekend. Het wachten is nu op het oordeel van het hooggerechtshof.

2021-04-05 18:02:50

Aangeboden door: nos.nl