De Taliban hebben voor deze week een drie dagen durend bestand in Afghanistan aangekondigd. Het staakt-het-vuren valt samen met het einde van de islamitische vastenmaand ramadan.

Taliban-woordvoerder Mohammad Naeem zegt dat het bestand ertoe moet leiden dat Afghanen vredig en veilig het feest Eid-al-Fitr kunnen vieren. Het feest ter afsluiting van de ramadan begint op woensdag of donderdag, afhankelijk van waarnemingen van de maan. Talibanstrijders hebben de opdracht gekregen om vanaf dan gedurende drie dagen de wapens neer te leggen.

De afgelopen maanden neemt de onrust in Afghanistan toe, onder meer vanwege de aankondiging van de Verenigde Staten om alle militairen uit het land terug te trekken.

Aanslag school Kabul

Zaterdag vielen bij een aanslag op een school in de hoofdstad Kabul nog zeker zestig doden. Meer dan 150 mensen raakten gewond bij de ontploffingen toen de lessen net waren afgelopen. De meeste slachtoffers zijn tienermeisjes.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De Afghaanse regering houdt de Taliban verantwoordelijk, maar die ontkennen betrokkenheid.

2021-05-10 00:49:26

Aangeboden door: nos.nl