De Nachtwacht van Rembrandt wordt op ware grootte nageschilderd. Hiermee hoopt een team specialisten van het AVROTR0S-programma Het Geheim van de Meester erachter te komen hoe het wereldberoemde schilderij gemaakt is. De groep is vandaag aan het project begonnen, in het Rijksmuseum en tegenover het echte werk zelf.

Het origineel, dat officieel De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren heet, wordt gerestaureerd en met de nieuwste technieken onderzocht, waardoor er veel nieuwe gegevens beschikbaar zijn over de ontstaansgeschiedenis van het werk.

“Dat onderzoek vormt de aanleiding om in de huid van Rembrandt te kruipen en zijn schildertechnieken na te bootsen en materialen te reconstrueren”, zegt de omroep.

Het team bestaat uit een onderzoeker en kunstenaar, een wetenschapshistoricus, een materiaaldeskundige en een restaurator. Zij zoeken alles uit: van het maken van pigmenten en olie tot het nabootsen van bepaalde verftechnieken.

2021-04-08 13:25:24

Aangeboden door: nos.nl