Zodra er weer gereisd mag worden, wil de regering een stoplichtsysteem voor toeristische bestemmingen instellen. Bij rode landen moeten reizigers bij terugkeer in een hotel in quarantaine, bij oranje landen mag dat thuis. Landen gaan op ‘groen’ als zij toeristen op basis van een negatieve coronatestuitslag toelaten.

De planning voor de hervatting van het internationale (vlieg)verkeer wordt de komende week verder uitgewerkt. Johnson zei dat hij wil voorkomen dat vakantiegangers het coronavirus mee terug naar het VK nemen.

Koploper in Europa

Schotland, Wales en Noord-Ierland hanteren eigen planningen, die overigens niet veel afwijken van die van Engeland.

Het Verenigd Koninkrijk werd met bijna 127.000 sterfgevallen zwaar getroffen door het virus, maar is momenteel de Europese koploper op het gebied van coronavaccinaties. Meer dan 31 miljoen inwoners – ofwel 6 op de 10 volwassenen – hebben al een eerste prik gekregen. Eind juli moeten alle volwassenen ten minste één dosis van een coronavaccin hebben gekregen.

Engeland wil alle kinderen en volwassenen routinematig twee keer per week gaan testen, om nieuwe uitbraken tegen te gaan. Daarvoor zullen binnenkort gratis zelftests beschikbaar worden gesteld.

2021-04-05 20:19:04

Aangeboden door: nos.nl