Toen Tesla aankondigde bitcoins te accepteren en alvast voor 1,5 miljard dollar opkocht, hoopten veel investeerders dat de steun van de autofabrikant meer grote bedrijven over de streep zou trekken om de digitale munt te accepteren. Die speculatie dreef de waarde van de munt naar recordhoogte, nadat de cryptomunt vorig jaar na een flinke piek nog diep was weggezakt.

Maar met de populariteit van de munt nam ook de kritiek weer toe: om de digitale munt in de lucht te houden, is evenveel energie nodig als heel Nederland in 2019 verbruikte. Musk blijkt gevoelig voor die bezwaren. “We maken ons zorgen dat om de munt te ‘minen‘ en ermee te betalen er steeds meer fossiele brandstof nodig is, vooral kolen, de meest vervuilende van alle brandstoffen.”

Onbekend is of er daadwerkelijk Tesla’s zijn gekocht met bitcoin.

Musk, de op een na rijkste persoon wereldwijd, houdt overigens de deur voor bitcoin op een kier: zijn bedrijf doet de eigen reserves niet van de hand. “We willen daarmee gaan handelen zodra er kan worden gemined met duurzame energie. Daarnaast kijken we naar cryptovaluta’s die minder dan 1 procent van bitcoins energie gebruiken voor transacties.”

2021-05-13 09:28:55

Aangeboden door: nos.nl