Op Chios is de situatie het tegenovergestelde van die op Lesbos: de oproerpolitie heeft de bouwlocatie geblokkeerd en bewoners probeerden die te bereiken. Een groep demonstranten viel agenten aan in het hotel waar ze verbleven.

Bij de gevechten raakten 52 agenten en 22 betogers gewond.

Staking uit protest

Op Lesbos, Chios en Samos legden bewoners het werk neer uit protest tegen het politiegeweld en de plannen van de regering. Scholen, winkels en gemeente-instellingen waren dicht en duizenden bewoners verzamelden zich op de centrale pleinen in de hoofdsteden.

De gouverneur van de eilanden, Kostas Moutzouris, heeft de regering opgeroepen om de oproerpolitie terug te trekken en de bouw van de nieuwe kampen te stoppen. “De regering moet meer begrip hebben voor de problemen waar de eilandbewoners de afgelopen jaren mee kampten. Ik ben bereid naar Athene te komen om een nieuwe oplossing te vinden.”

Op Samos hielden inwoners een protestbijeenkomst bij de plek waar de bouw van een kamp vorig jaar al is begonnen. Er staan nu containerwoningen, maar er zou een nieuw vluchtelingenkamp moeten verrijzen voor zo’n 1200 tot 1500 asielzoekers. De regering zou dat geplande kamp willen uitbreiden en er ook een gesloten kamp van willen maken. Het protest verliep zonder incidenten.

Morgenmiddag heeft de Griekse premier Mitsotakis een gesprek met gouverneur Moutzouris en burgemeesters van de drie eilanden. De centrum-rechtse regering van Mitsotakis wil nieuwe kampen bouwen en de overbevolkte centra sluiten.

2020-02-26 20:40:16

Aangeboden door: nos.nl