In het centrum van Enschede hebben tientallen mensen een mars gelopen voor Pieter Omtzigt. Om hun steun te betuigen aan het CDA-Kamerlid liepen de deelnemers vanmiddag rondjes om het gemeentehuis in de stad waar Omtzigt woont. Volgens RTV Oost liepen zo’n 300 mensen mee.

Volgens Harold van Garderen, de organisator van de wandeling, was het geen demonstratie of manifestatie. “En ook geen stille tocht, zoals het vooraf is genoemd”, vertelt hij aan RTV Oost. Wij willen wel laten zien dat er veel steun voor hem is. En ik vraag aan iedereen ‘waarom loop jij hier’?”

Over Omtzigt was de afgelopen dagen veel te doen in de formatie. Het Kamerlid speelde een prominente rol bij het ontrafelen van de kinderopvangtoeslagenaffaire. Uit een foto bleek dat verkenner Ollongren een notitie bij zich had waarop te zien was dat bij de kabinetsformatie wordt gesproken over een “functie elders” voor Omtzigt.

Momenteel zit de CDA’er overwerkt thuis. Deze week kwam een steuncampagne voor hem op gang nadat in de media berichten waren verschenen waarin partijgenoten over zijn gezondheidssituatie uit de school klappen.

Gesteund door het volk

Volgens Van Garderen was de mars ook bedoeld om met andere deelnemers over de situatie te praten. “Ik ben zoveel mensen tegengekomen die zich afvragen wat er zich afspeelt in Den Haag. Pieter is samen met Renske Leijten van de SP het symbool geworden voor het zichtbaar maken van regeringszaken die tot de laatste maanden altijd onduidelijk bleven voor de mensen”, zegt Van Garderen.

“Nu is het aan ons om in een kring van steun zichtbaar te maken dat Pieter wordt gesteund door het volk. Dat wist hij al, want hij heeft natuurlijk ook niet voor niks zoveel stemmen gekregen, maar laten we dat dan ook nog eens extra benadrukken door erover te praten.”

2021-03-28 16:01:31

Aangeboden door: nos.nl