Een deel van de gratis testen zal bij de GGD’en plaatsvinden. De maximale capaciteit is daar 35.000 testen per dag, zodat ook voldoende capaciteit overblijft voor het testen van mensen met coronaklachten.

De uitslag van een gratis PCR-test komt binnen 24 uur en de uitslag van een antigeentest (sneltest) binnen 3 uur, belooft Van Nieuwenhuizen. De uitslag kan gedownload worden in de CoronaCheck-app, die getoond kan worden aan de grens en op luchthavens. Reizigers mogen de testuitslag ook op papier laten zien.

Potje van 350 miljoen euro

Eerder stond het kabinet niet te springen bij het aanbieden van gratis testen. Daar zou een potje van 350 miljoen euro voor nodig zijn. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zei aanvankelijk dat hij de kosten voor zo’n coronatest bij de reguliere vakantiekosten vond horen. Mensen zouden die daarom zelf moeten betalen. In de Tweede Kamer was wel een meerderheid voor gratis testen, en ook de Europese Commissie wilde alle EU-landen verplichten om coronatests gratis te maken voor vakantiegangers.

Het kabinet schat nu dat de gratis testen in juli en augustus zo’n 250 miljoen euro gaan kosten.

2021-06-18 21:50:37

Aangeboden door: nos.nl