Het feit dat het enkele weken duurde voordat Conings werd gevonden en dat op dezelfde dag opeens twee mensen de politie naar zijn lichaam leidden, was voer voor complotdenkers. Maar de gang van zaken is allerminst vreemd, zeggen deskundigen.

Het weer speelde een rol, citeert de VRT forensisch deskundige Christl Verbiest. De afgelopen weken was het eerst vrij koud, waardoor de ontbinding van het lichaam traag verliep, en daarna werd het zeer warm: “Bij zulke uitzonderlijk hoge temperaturen als de laatste dagen gaat de ontbinding natuurlijk veel sneller. Dat kan een verklaring zijn.” Ook stond de wind nu in de juiste richting om de geur te kunnen ruiken.

Tijdens de zoektocht werden speurhonden ingezet, zonder resultaat. Ook dat is niet ongewoon, aldus Alain Remue, hoofd van de afdeling van de Belgische politie die zoekt naar vermiste personen: “Het woord toeval is ook van belang in zulke zaken. In x aantal dossiers hebben we hectaren afgezocht en niks gevonden.”

Dubbel gevoel bij vriendin Conings

De Belgische viroloog Marc Van Ranst, die een potentieel doelwit was van Conings, is inmiddels weer thuis. Hij zat wekenlang ondergedoken. Wel krijgt Van Ranst nog steeds beveiliging. Die krijgt hij al sinds vorig jaar zomer, na bedreigingen aan zijn adres.

De advocaat van Conings’ vriendin heeft ook gereageerd op de vondst van de militair. Bert Partoens wijst in het Belgische radioprogramma De Ochtend complottheorieën die onder aanhangers van Conings de ronde doen resoluut van de hand: “Justitie heeft kosten noch moeite gespaard om hier tot een duidelijk resultaat te komen, we mogen blij zijn dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen. Ik heb op dit ogenblik geen enkele reden om aan het onderzoek te twijfelen.”

De vriendin van Conings heeft een dubbel gevoel, zegt Partoens: “Ze is opgelucht dat er eindelijk duidelijkheid is gekomen, maar anderzijds is ze ook in rouw na wat er gebeurd is.”

Het Belgische federaal parket noemt zelfdoding de meest waarschijnlijke doodsoorzaak. Gisteravond en vanochtend vond er autopsie plaats op het lichaam van Conings.

2021-06-21 11:22:01

Aangeboden door: nos.nl