De noordelijke provincie Cabo Delgado wordt al jaren geteisterd door jihadistische groeperingen, die trouw hebben gezworen aan terreurorganisatie IS. Maar het is onduidelijk hoe nauw die banden zijn. Meer dan 700.000 mensen zijn gevlucht voor de gevechten, die inmiddels ruim 2600 levens hebben geëist.

Voor de kust van de regio ligt een grote hoeveelheid gas. In het enorme project, waar al zo’n tien jaar aan wordt gewerkt, steken meerdere buitenlandse oliemaatschappijen samen naar schatting 50 miljard euro. Het zou het arme Mozambique moeten transformeren tot een van de grootste producenten van vloeibaar aardgas (LNG).

Nederlandse investeringen

Het is nog onbekend welke gevolgen Totals besluit heeft voor de Nederlandse activiteiten in het gebied. Zo verleende baggerbedrijf Van Oord hand- en spandiensten bij de aanleg van de pijpleidingen. Het bedrijf maakte vorig week al bekend de werkzaamheden op te schorten en personeel uit Mozambique terug te trekken.

Het Nederlandse ministerie van Financiën overweegt voor het gasproject een exportkredietverzekering ter waarde van 600 miljoen euro af te sluiten. Het ministerie heeft die plannen nog niet aangepast, maar zegt wel de situatie in de gaten te houden.

2021-04-26 17:17:25

Aangeboden door: nos.nl