Na een paar avonden zonder resultaat over het terrein te hebben gelopen vond Mostert afgelopen vrijdag de ring. Hij lag op een heel andere plek dan de familie had gedacht.

“Ik liep langs het hek, maar vond ineens dat ik wat meer naar het midden moest gaan lopen.” Zijn metaaldetector sloeg aan. “Dus ben ik gaan graven. Best diep nog, 30 centimeter ongeveer”, duidt hij met zijn handen aan. “Tot ik plots onder in de kuil iets gouds zag liggen. Een ring. Het zal toch niet, was het eerste dat ik dacht.”

Thuis kon hij de ring goed bestuderen. “Schoonmaken hoefde eigenlijk niet, want goud blijft schoon. Ik zag een meisjesnaam en een datum. Die heb ik bij de zoon gecontroleerd.” Trijntje. 20-4-1955 is in de ring te lezen. “Dat zal onze verlovingsdatum geweest zijn”, denkt Fikse.

Onbetaalbaar

Na de vondst heeft Mostert contact gezocht met Fikse en heeft hij de ring aan haar teruggegeven. “Dat ik dit nog mag meemaken, dit is echt heel bijzonder”, zegt ze. “Het is hem echt. We hadden een wat dikkere ring gekozen, zodat het niet zou lijken of hij versleten was. Dit had ik nooit gedacht.”

Voor Mostert is het de mooiste vondst die hij tot nu toe heeft gedaan. “Een oude munt is prachtig om te vinden, maar hier heb ik emotie gevonden. En emotie is onbetaalbaar.”

2021-05-27 22:43:24

Aangeboden door: nos.nl