Twee extra sleepboten gaan vandaag helpen om het gestrande vrachtschip in het Suezkanaal vlot te trekken. Een daarvan is het Nederlandse schip de Alp Guard, blijkt uit satellietdata van website Marine Traffic.

De 400 meter lange Ever Given blokkeert sinds dinsdagmorgen de voor de wereldhandel onmisbare zeeroute in Egypte. Bij hoogtij wordt opnieuw geprobeerd het schip weg te slepen. De lokale autoriteiten hopen dat de twee sleepboten de doorslag geven, maar waagden zich gisteren niet aan een voorspelling hoelang de crisis nog gaat duren.

Het plan is dat de extra sleepboten meehelpen de containerreus van zijn plek te duwen. Dat is mogelijk zodra er voldoende zand en slib is weggezogen van onder het schip. Maar de sterke getijdenbewegingen en harde wind maken het extra moeilijk.

‘Waarschijnlijk lading deels lossen’

“Vandaag wordt een cruciale dag”, zegt een anonieme functionaris van de Suez Canal Authority tegen persbureau AP. “Het wordt bepalend voor de volgende stap, waarbij zeer waarschijnlijk minimaal een deel van de lading van het schip moet.”

Aan boord de Ever Given staan zo’n 20.000 containers opgestapeld. Experts vrezen voor grote vertraging als een groot deel daarvan moet worden gelost.

2021-03-28 11:31:21

Aangeboden door: nos.nl