Een 23-jarige man uit Liessel, in Noord-Brabant, heeft een gevangenisstraf gekregen omdat hij probeerde supermarktconcern Ahold Delhaize af te persen. Sammy G. dreigde per e-mail met vergiftiging van producten van de supermarkten. Hij heeft twee jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, gekregen.

In 2016 ontving Ahold Delhaize, het concern achter supermarktketen Albert Heijn, meerdere dreigmails. Daarin stond dat producten van Albert Heijn vergiftigd zouden worden, tenzij Ahold een groot bedrag in bitcoins zou betalen. G. eiste omgerekend een bedrag van 377.777 euro.

Giftige stof onderschept

G. dreigde dat hij pakketjes met een giftige stof naar Albert Heijn-filialen in Haarlem, Groningen, Den Haag en naar het Ahold-hoofdkantoor in Zaandam G. zou versturen. De pakketjes werden door de douane onderschept, toen G. ze vanuit het buitenland naar Nederland liet sturen.

De autoriteiten wisten G. uiteindelijk op te sporen omdat hij gebruikmaakte van een open netwerk voor anonieme communicatie. G. zelf hield vol dat hij niets met de afpersing te maken had, maar de rechter vond dat niet geloofwaardig. Het OM had vier jaar cel tegen hem geëist.

2020-02-21 12:30:08

Aangeboden door: nos.nl