“Als deze patiënten niemand besmet hebben, heb je twee geïsoleerde gevallen. Als ze wel mensen besmet hebben, wordt het contactonderzoek uitgebreid”, zegt Wensing.

De viroloog denkt dat er meer besmettingen in Nederland zullen volgen. “Mensen die op reis zijn geweest en terugkomen, bijvoorbeeld. Dat valt niet te vermijden. We kunnen moeilijk de wereld op slot doen. Maar op dit moment is er nog geen verspreiding.” Er is volgens Wensing daarom geen aanleiding om nu scholen te sluiten of evenementen te schrappen.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO raadt landen waar eerste besmettingen met het coronavirus opduiken wel aan om “agressieve maatregelen” te nemen. “Ieder land moet klaar zijn om besmettingen vroeg vast te stellen, patiënten te isoleren, contactonderzoek te doen, goede zorg te leveren, ziekenhuisuitbraken te voorkomen en verspreiding onder groepen tegen te houden.”

Schiphol

Ieder land moet zich volgens de WHO ook afvragen of het op vliegvelden en bij grensovergangen de juiste maatregelen neemt om mensen te testen. Op Schiphol en op Eindhoven Airport worden reizigers op dit moment niet getest op het virus. “We hebben dagelijks contact met het RIVM over de situatie. Schiphol is voorbereid en heeft verschillende scenario’s en draaiboeken ontwikkeld”, schrijft de luchthaven op de eigen website.

2020-02-28 19:49:41

Aangeboden door: nos.nl