In India is het aantal coronabesmettingen de laatste twee weken fors toegenomen. “Het virus is nu ook doorgedrongen tot gebieden waar eerst weinig gevallen waren”, zegt correspondent Aletta André. “De afgelopen tijd was het aantal besmettingen zeer laag, zeker in januari en februari. Vrijwel alles was weer open en men maakte zich weinig zorgen.”

Daarnaast zijn er de laatste weken veel grote bijeenkomsten georganiseerd. “In sommige deelstaten waren verkiezingen met grote bijeenkomsten. Premier Modi was daar ook en sprak nog verheugd over de enorme opkomst. Daarmee werd niet echt het signaal afgegeven dat mensen voorzichtig moesten zijn”, zegt André.

Ook was vorige week de Kumbh Mela, een hindoefeest waarbij grote aantallen mensen zonder bescherming en zonder afstand te houden gingen baden.

Veel besmettingen, lang wachten op een test

De afgelopen dagen kwamen er per dag meer dan 200.000 nieuwe besmettingen bij. Ook overlijden er iedere dag meer dan 2000 Indiërs aan het virus.

Mogelijk zijn de cijfers in werkelijkheid hoger, want ook testlabs kunnen de drukte niet bijbenen. “Als je nu een tijdslot wil boeken om je te laten testen, dan moet je soms dagen wachten op een plek”, vertelt André. “Dat kan ertoe leiden dat mensen met lichte symptomen minder snel testen. Ook duurt het nu drie à vier dagen tot je de uitslag krijgt, terwijl dat eerst al binnen 24 uur was.”2021-04-21 17:26:44

Aangeboden door: nos.nl