Volgens Van Bijlert waren er al wel studies naar het looptempo van dino’s, maar keken die meestal alleen maar naar de benen. “Die negeren dus de staart, terwijl dat het lopen van dino’s uniek maakt. Dan vind je meestal een veel hogere wandelsnelheid. Onze snelheid is een stuk lager, maar dit komt veel beter overeen met levende dieren.”

Van Bijlert vertelde in het NOS Radio 1 Journaal dat hij al van jongs af aan enthousiast is over dinosaurussen door de film Jurassic Park, uit 1997 van Steven Spielberg. “Die heb ik wel tientallen keren gezien. Een paar jaar geleden, toen ik geneeskunde studeerde, zag ik in een krant een foto van paleontologen van Naturalis.” Die hadden toen het skelet van een T. rex blootgelegd.

Voor Van Bijlert was het in een klap duidelijk. “Ik zag die schedel en dacht: ik moet stoppen met geneeskunde, ik word helemaal niet gelukkig van die studie. Maar je kan geen paleontologie studeren, dus toen werd het bewegingswetenschappen.” Via die omweg kon hij alsnog dino-onderzoek gaan doen.

Het artikel van Van Bijlert, Van Soest en Schulp is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Royal Society Open Science. Van Bijlert richt zich in nieuw onderzoek op de maximumsnelheid die een tyrannosaurus kon bereiken.

2021-04-21 11:23:29

Aangeboden door: nos.nl