Uitvaartverzekeraar Yarden zit nog altijd in geldnood. Door tegenvallers op de financiële markt heeft het bedrijf te weinig vermogen om aan al zijn verplichtingen te voldoen. Dat staat in het financieel jaarverslag van de verzekeraar.

De tegenvallende buffers, die zijn gezakt tot onder het wettelijk minimum, hebben onder meer te maken met rentedalingen op de kapitaalmarkt en lage beleggingsopbrengsten. Yarden heeft een herstelplan ingediend bij De Nederlandsche Bank.

Het uitvaartbedrijf, dat vorig jaar zo’n 1 miljoen klanten had, verkeert al langere tijd in zwaar weer. Eind vorig jaar stopte Yarden al met de verkoop van nieuwe verzekeringen. Ook worden er medewerkers ontslagen.

Naturapolissen

De financiële nood is mede ontstaan doordat Yarden in het verleden veel naturapolissen heeft verkocht: polissen die alle uitvaartkosten vergoeden. Die kosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Het uitvaartbedrijf liet klanten daar uiteindelijk voor bijbetalen, wat leidde tot veel kritiek. Een groep klanten stapte tevergeefs naar de rechter.

Yarden had moeten worden gered door branchegenoot DELA, maar die overnameplannen gingen uiteindelijk niet door. Uit vrees dat de onzekere financiële situatie misschien nog jaren zou duren zag DELA af van overname. Volgens het Financieele Dagblad zijn Yarden en DELA nu opnieuw met elkaar aan het onderhandelen, maar details over die gesprekken zijn er niet.

2021-04-30 08:30:51

Aangeboden door: nos.nl